Saturday, January 30, 2010

Ujian Allah.. Bersabarlah..

Bismillah,,

Khamis[28 Januari 2010M]

  • Hari yang agak membosankan, coz ramai cikgu tak datang, so proses pembelajaran hari nie.. kurang.. Perlu guna masa sebaik mungkin supaya masa yang terluang tak disia-siakan..
Demi masa.[1] Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian.[2] kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan berpesan-pesan kepada kebenaran dan berpesan-pesan kepada kesabaran.[3]
[Surah Al-'Asr:1-3]
  • Sidang sibuk menyiapkan kerja sekolah yang masih berbaki... Tetiba, Ustaz Zul & Muallimah Sobriah bergegas ke kelas Form 3 Al-Farabi(belakang kelas kitaorang(bebudak 4Ibnu Batutah)). Kelakuan tersebut mencurigakan kitaorang yang menyebabkan kitaorang turut menyerbu kelas Form 3.
  • Apa yang berlaku ialah... Afzan[Mohd. Afzan b Abd. Halim], pelajar Form 3(2010) terjatuh, slumber jer diye, macam takde ape2 yang berlaku... Tapi yang anehnya secara tetiba je die jatuh, tanpa ada orang lain tolak ke ape. N, rupa-rupanya tulang lutut Afzan terlari daripada kedudukan sebenar..,
  • Pastu, kelas tue mula dipenuhi orang, skool call ambulance. Sesampai ambulance, satu blok bangunan[3 Tingkat] tertumpu kat Afzan yang diusung masuk ke dalam ambulance.
Jumaat[29 Januari 2010]
  • Hari nie, ade KBM[prog. motivasi]. Sepatutnya suma student standart 6 n Form 3 wajib hadir.. kecuali ada excuse something2 like Afzan. Tapi semangat tak semangat Afzan nie die tetap hadir.. Ingatkan die mintak excuse untuk tidak menyertai program disebabkan keadaan kakinya yang sedemikian rupa.
  • So, ana take this peluang untuk menanyakan hal keadaannya sewaktu berlaku peristiwa tersebut...
  • "Camnie, waktu tu ana dok berdiri depan meja [kawan afzan], tanyalah satu soalan.. takpalah kan. Pastu tetiba ja ana jatuh.. Ana rasa sakit kat kaki. Ana ingatkan cram. Pastu ana mintak tolong. Kengkawan pun hairan, nape ana jatuh tetiba.. Pastu ana try pegang kaki ana, terkejut gak ah.. Tulang lutut ana yang pada asalnya bersambung dengan tulang betis tue..lari ketepi[tulang betis & lutut tak bercantum].."
Afzan[Tengah].. Bersabarlah.. Allah mengujimu.

1 comments:

aimbaz said...

Ujian Allah tak mengenal siapa..
Apa yang penting ialah sejauh mana kita bersedia menempuhinya..

Followers